Una quinzena d’estudiants martorellencs participa al Campus Ítaca de la UAB

1537
Estudiants de Martorell al Campus Ítaca
Estudiants de Martorell al Campus Ítaca

Un total de 15 joves de 3r d’ESO dels instituts Joan Oró, Maria Canela i Pompeu Fabra de Martorell han participat al Campus Ítaca. La Fundació Autònoma Solidària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) impulsa, des de l’any 2004, aquest programa per motivar els adolescents a continuar els estudis un cop acaben l’etapa obligatòria. El Campus es va iniciar el 25 de juny i el passat 13 de juliol va celebrar-se l’acte de cloenda a l’auditori de la Facultat de Lletres de la UAB.

El Campus Ítaca ha rebut enguany 395 alumnes de tot Catalunya. Entre els participants hi ha hagut sis alumnes de l’Institut Joan Oró, sis del Pompeu Fabra i tres del Maria Canela de Martorell. Els estudiants han fet estances al campus de Bellaterra, tot participant en activitats lúdiques i educatives que els han permès prendre contacte amb diferent disciplines acadèmiques i familiaritzar-se amb l’àmbit universitari. Així, han fet treballs d’investigació, gimcanes, debats, tallers, activitats d’expressió artística i corporal, i activitats esportives.

La coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Martorell, Núria Canal, ha indicat que “el Campus Ítaca és un programa de transició de la Secundària a la planificació de continuar els estudis post obligatoris. La finalitat és aconseguir que en acabar l’etapa obligatòria un major nombre d’estudiants continuï la seva formació per poder cursar, més endavant, cicles formatius de grau superior o estudis universitaris”. El programa vol ser un espai de convivència entre nois i noies d’entorns socials diversos i potenciar l’ús del català com a llengua vehicular de comunicació.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament

Els joves seleccionats comparteixen un perfil similar: “una situació econòmica familiar complicada que pot propiciar la priorització de l’entrada al mercat laboral per davant de la continuïtat dels estudis, la necessitat de referents adults que promoguin l’accés a l’educació postobligatòria i una actitud positiva cap a l’estudi”, ha subratllat la regidora.

La UAB programa les beques salari Ítaca-Banco Santander, ajuts que tenen com a objectiu que els estudiants puguin accedir a una formació superior, independentment dels recursos econòmics del seu entorn familiar. De cara al curs 2018-19, es convocaran 24 beques.