Una trentena de colles geganteres assisteixen al 25è aniversari del Diable i la Velleta, i al bateig del Diable Petit

2220
Festa del Roser 2017. Trobada gegantera
Festa del Roser 2017. Trobada gegantera

La colla de Gegants de Martorell ha viscut aquest diumenge una jornada ben especial on han celebrat el 25è aniversari dels gegants Diable i Velleta i on també han donat la benvinguda a un nou gegantó, el diable petit. Aquesta cita commemorativa ha comptat amb la participació de 30 colles i més de 70 gegants de tot Catalunya.

El passeig del Quarter ha estat el punt d’acollida de la trentena de colles que s’han apropat fins a Martorell per assistir a aquesta diada de l’entitat martorellenca i el bateig del diable petit. L’escenari principal ha estat el Pont del Diable, punt des d’on, amb la col·laboració dels Diables de Martorell, la nova figura ha estat oficialment presentada.

El nou gegantó és una rèplica del gegant Diable ja existent, amb la mateixa vestimenta i accessoris. Les principals diferències es troben en la cara, ja que el nou diable té una fisonomia més infantil, i la mida, pensada per a què el carreguin els membres més joves de la colla de Gegants de Martorell.

Diable Petit
Diable Petit

El bateig d’aquest nou membre geganter, que té com a padrins els gegantons de la Roser de Masquefa i el Molinenc de Molins de Rei, ha consistit en la primera ballada davant de tots els assistents, amb una coreografia creada pels geganters més petits de la colla martorellenca. Segons la grallera martorellenca Laia Laborda, aquest naixement del nou gegantó se fet per commemorar el 25è aniversari del Diable i la Velleta.

Laia Laborda, grallera dels Gegants de Martorell

Un cop presentat en societat, el Diable Petit, acompanyat de la Velleta i el Diable, han encapçalat la Cercavila fins la plaça de la Vila acompanyats de la resta de colles convidades i també dels Capgrossos de Martorell, que han aprofitat l’ocasió per continuar la celebració dels 25 anys de cinc de les seves figures (Roser, Jonàs, Petit, Roc i Madrona).

Davant una plaça de l’Ajuntament a vessar, la cercavila ha arribat al punt i final. Els gegants martorellencs han tornat a ballar i s’ha celebrat el 25é aniversari de la Velleta i el Diable amb un pastís commemoratiu. Per aquesta efemèride, aquestes dos figures han estrenat vestuari, renovació que han pogut dur a terme gràcies a ser la tercera proposta més votada als pressupostos participatius. La Laia Laborda ha explica que s’ha respectat el vestuari tradicional dels dos gegants, però amb petites modificacions. “La Velleta estrena un medalló fet a mà per dues persones del poble. El vestuari s’ha renovat perquè s’havia deteriorat bastant en aquests 25 anys”.

Laia Laborda, grallera dels Gegants de Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha felicitat els Geganters de Martorell pels 25 anys del Diable i la Velleta i pel naixement del Diable Petit. “Hem de seguir mantenint vives les nostres tradicions de la cultura popular i vosaltres ho feu tant a Martorell com a arreu del país” ha afirmat l’alcalde, qui ha puntualitzat que a Martorell “mai s’havien vist tants gegants i gegantons junts”. Les més de trenta colles reunides aquest diumenge a Martorell han ballat totes juntes al ritme de l’Inxa Brass Band per tancar aquesta jornada especial.

30è Aplec del Roser a la plaça de l’Esglèsia

En l’últim dia de la Festa del Roser 2017, no hi ha faltat el ja tradicional Aplec de sardanes que enguany ha arribat a la seva trentena edició. Durant tot el dia, els aficionats a la sardana han ocupat la plaça de l’Església per ballar i gaudir amb les cobles Marinada, Mil·lenària i Mediterrània. Al migdia han aturat l’activitat per gaudir d’una arrossada popular als Jardins de l’Enrajolada.

Durant tot el dia, L’Associació de Comerciants Fem Vila han obert les seves botigues i han instal·lat parades al carrer per oferir els seus productes a la 21a Fira d’Artesania. També al matí, la pista Jardí d’El Progrés ha acollit l’11è mercat del trasto amb la compra i venda d’objectes de segona mà i a la plaça de la Germana Sant Ramon ha tingut lloc una trobada de més de 300 puntaires que han exhibit les seves puntes al coixí i a l’agulla.

Inaguruació de l’exposició d’El Círcol

L’exposició El Círcol (1917-2017). 100 anys d’un edifici emblemàtic ha estat inaugurada aquest migdia i ha provocat un viatge al passat a molts dels martorellencs que s’han apropat a veure-la. La mostra, que recorre l’arquitectura i les diverses funcions de l’edifici centenari, ha estat l’acte que ha encetat la recta final de la Festa del Roser 2017.

A la tarda, el Vilainfantil ha ofert jocs per als més petits a partir de botes de vi i ha presentat l’espectacle d’animació de Jordi Tonietti and the Bus Band. El show humorístic Femino y Cansado, inclòs dins del cicle de Monoloaddictes, ha estat l’acte que ha tancat un cap de setmana que ha comptat també amb visites teatralitzades als museus locals L’Enrajolada i Vicenç Ros i portes obertes a la Farmàcia Bujons de la plaça de la Vila.