Una vintena de dones participen a la cloenda del projecte Haima, que promou l’aprenentatge del català

925

Una vintena de mares d’alumnes de les llars d’infants i les escoles de Martorell han participat en l’acte de cloenda de la sisena edició del projecte Haima. La Haima és una activitat del departament d’Ensenyament de Martorell per promoure l’aprenentatge del català entre aquestes dones. Durant quatre mesos, es treballa amb les participants aspectes bàsics d’àmbits com l’educació, la salut i els hàbits saludables o la cultura i també el coneixement de l’entorn on viuen.

En l’acte de cloenda de la Haima, l’alcalde, Xavier Fonollosa, ha comentat a les participants que “el nostre país us pot oferir moltes oportunitats, però per fer-ho l’heu de conèixer. A Europa teniu els mateixos drets, però també les mateixes obligacions que la resta de la ciutadania”.

Activitats formatives i visita als equipaments municipals

Durant la Haima, les participants han iniciat el seu aprenentatge del català com a llengua vehicular, mitjançant activitats que també els ajuden en el seu paper de mares, amb xerrades sobre el sistema educatiu català, com tenir cura de la salut i els hàbits saludables dels infants, les tradicions catalanes, els drets i deures de la ciutadania a Catalunya o el seu desenvolupament com a dones. També han fet visites a diversos equipaments del municipi com ara comissaria dels Mossos o la sala de plens l’Ajuntament, on les van rebre l’alcalde i el primer tinent d’alcalde.

El primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, explica que “l’esperit de Haima és d’acollida i de socialització, conserveu-lo. Fora, al desert, si s’està sol s’hi està malament, però dins de la Haima, amb aquest intercanvi, tal i com feu entre vosaltres, ajudeu a qui ho necessiti”.

La majoria de dones participants a l’espai de trobada de la Haima són derivades des dels departaments d’Ensenyament i de Benestar Social del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell. La regidora d’Ensenyament, Mercè Morera, ha incidit en el fet que “si vosaltres esteu bé podreu ajudar als vostres fills. Si no coneixeu l’idioma i no podeu anar a comprar, ni anar al metge, no us anirà bé. No té res a veure ni amb religions ni cultures. Tots som persones”. Les dones, per la seva part, van agrair l’oportunitat que els dóna la Haima de conèixer i compremdre millor la societat catalana i els coneixements que obtenen amb les diverses xerrades, que les ajuden a millorar en la cura dels seus fills i filles.

Com a cloenda del curs, l’alcalde, el primer tinent d’alcalde i la regidora d’Ensenyament han lliurat diplomes a les dones assistents a l’acte i, tot seguit, s’han degustat pastissos i altres plats típics dels països d’origen de les participants en aquest projecte.

Aquesta és la sisena edició de la Haima i des del departament d’Ensenyament valoren molt positivament aquest projecte, que ha donat com a resultat que moltes de les mares participants continuïn el seu estudi del català a través del Servei Local de Català o bé del Centre de Formació d’Adults.