Una xerrada sobre la francmaçoneria arrenca el cicle ‘Petites històries de la història’

1570

La Biblioteca Martorell ha iniciat aquest dimarts un nou cicle que aproparà 4 capítols de la història d’una manera amena i entenedora. El periodista David Revelles ha estrenat la sèrie amb una xerrada sobre la francmaçoneria, que inclou un itinerari guiat matinal per Barcelona el proper 7 de febrer. Els altres blocs temàtics versaran sobre la relació de la capital catalana amb la Primera Guerra Mundial, El Quixot i els pistolers.

El cicle se celebra entre gener i maig, i inclou 4 xerrades a l’equipament i 5 itineraris guiats per la Ciutat Comtal. El seu conductor, David Revelles, és professor de periodisme a la UAB, s’ha especialitzat en viatges, ha col·laborat en guies turístiques i ha dissenyat itineraris històrics per Barcelona. Explica que l’objectiu és “aprofundir d’una manera fàcil, divertida i entenedora per aprendre i gaudir alhora amb alguns dels grans capítols de la història a partir del tractament de petites històries”.

David Revelles

L’arrencada inicial ha estat una xerrada sobre la francmaçoneria amb una quarantena d’assistents entre els que hi havia l’alcalde Xavier Fonollosa. Revelles ha explicat el rerefons d’aquest moviment humanista i filantròpic que l’any passat va commemorar els 300 anys d’existència, així com les dones i els homes maçons que han tingut un paper fonamental a tots els nivells. La sessió es complementarà amb una ruta per Barcelona el 7 de febrer, amb inici de l’activitat a les 11.00h, i que transcorrerà pels entorns de la catedral.

David Revelles

Una píndola d’història al mes

L’estructura es repetirà per als altres tres capítols del cicle. El segon es dedicarà a la ‘Primera Guerra Mundial’ -xerrada el 6 de març a les 10.30h i ruta el dimecres 14 de març pels voltants del Teatre Apolo i El Raval-.

A l’abril, serà el torn d’‘El Quixot a Catalunya’ -xerrada el 10 d’abril a les 19.00h, i ruta el 17 d’abril a les 11.00h pel barri jueu, la façana marítima, el passeig de Colom i la casa on va viure Cervantes-.

Tancarà el cicle ‘Gàngsters de Barcelona’ -xerrada el 8 de maig a les 10.30h i ruta el dijous 10-. Aquesta transcorrerà pel parc de les 3 xemeneies al Paral·lel, on Revelles parlarà del fenomen dels pistolers, que va provocar a Barcelona més de 900 morts ara fa cent anys entre la patronal i la CNT. Les quatre xerrades de la Biblioteca són gratuïtes, mentre que per participar a les rutes caldrà inscripció prèvia a la Biblioteca.

Ruta extra referida a Francesc Pujols

Per posar la cirereta, el 20 de febrer es farà una ruta extra anomenada ‘Redescobrint la Plaça Reial’, que posarà en relació el lloc natal del filòsof Francesc Pujols amb el mateix indret en el que després van viure el pintor José Pérez Ocaña i el cantant Lluís Llach: el número 10, seu de la Fundació Setba.

David Revelles