Una xerrada sobre la gestió i combat del dolor obre el cicle ‘Gent Gran i Salut 2019’

767
Obertura del cicle 'Gent Gran i Salut 2019'
Obertura del cicle 'Gent Gran i Salut 2019'

La xerrada titulada ‘El dolor’, a càrrec de la farmacèutica Pilar De Dios, ha estrenat, aquest dimecres a l’Esplai de la Gent Gran de La Vila, el nou cicle d’activitats ‘Gent Gran i Salut’. De Dios ha descrit els tipus de dolor, com prevenir-los quan és possible i la manera de combatre’ls perquè afectin el menys possible en el dia a dia. A l’acte hi ha assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Gent Gran i Salut, Albert Fernández.

La conferenciant ha explicat que “un 80% de les persones grans que acudeixen al metge ho fan perquè pateixen dolor, i la meitat és de tipus muscular”. És el que es coneix com el dolor mecànic, que afecta la musculatura, les articulacions i els ossos, i que n’és la tipologia més freqüent, per davant de la de tipus nerviós i de la derivada de malalties estranyes i oncològiques, força minoritària (un 4%).

Pilar De Dios, a l’obertura del cicle ‘Gent Gran i Salut’

De Dios ha recalcat que el dolor no només afecta a nivell físic, sinó també psicològic: “Quan no ens deixa fer activitats normals al llarg de la vida que, en les persones grans pot ser sortir de casa per anar a comprar, passejar o trobar-se amb les amistats, i ens provoca angoixa o por”. Aquests factors es poden minimitzar “si coneixem què ens els provoca i, per tant, guanyant seguretat i autonomia”.

A més, ha recordat que “el dolor es pot evitar en alguns casos, ja que depèn de com hem tractat el cos des de joves”. Per això, “cal seguir tres bons hàbits: una alimentació saludable seguint la piràmide i consumint aliments antiinflamatoris; fent esport de manera raonable i no forçant el cos com fan alguns esportistes durant la joventut, i descansant bé”. En aquest darrer punt, destaca que “la gent jove no descansa bé per culpa de l’estrès, i la gent gran a causa del mateix dolor, i entren en un cercle viciós, ja que el no dormir bé fa que es llevin cansats, i el cansament els torna a provocar dolor”.

Entrevista a la farmacèutica Pilar De Dios

Fonollosa: “L’envelliment actiu ha ajudat molt a que Catalunya sigui el país amb major esperança de vida”

La xerrada és la primera cita del cicle que proposa la Unitat de la Gent Gran Activa de l’Ajuntament de Martorell per promoure l’activitat entre les persones de més de 55 anys. Fonollosa ha destacat que “hem anat adaptant el cicle a la demanda d’anys anteriors i hem fet un esforç per ampliar-lo”, passant de 8 de l’any passat a les 15 actuals. Ha afegit que “ara cal que hi participeu. El de la gent gran activa és un concepte que ens agrada molt perquè pugueu fer moltes coses que vagin lligades a l’entreteniment i a la salut”, i ha recalcat que “segons les darreres dades, Catalunya és el país que té l’esperança de vida més alta del món, situant-se ja per davant del Japó. Un envelliment actiu hi ajuda molt”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Activitats gratuïtes per a tots els majors de 55 anys

Des d’aquest dimecres i fins al 22 de novembre se celebraran xerrades i tallers en diferents espais. El regidor Fernández destaca que “són oberts a totes les persones de Martorell majors de 55 anys. Per això, no només es fan als esplais de la gent gran, sinó també a la Biblioteca, a farmàcies i a d’altres equipaments”.

Albert Fernández, regidor de Gent Gran i Salut de l'Ajuntament de Martorell

Les activitats, completament gratuïtes, tractaran temes de salut, dones, autonomia personal, tràmits, noves tecnologies i teràpies naturals. Hi participen els dos esplais de gent gran (La Vila i Buenos Aires); la Farmàcia De Dios; el Grup Som Farmàcia; el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD); l’Equip d’Atenció Primària Martorell Urbà i Rural (EAP); l’Obra Social “La Caixa” i l’Institut Català de la Salut. A més, enguany s’hi incorporen la Biblioteca Martorell i l’Associació de Malalts d’Alzheimer (AMA). Per participar-hi, només cal apuntar-se a les Oficines d’Atenció a l’Usuari del Pavelló esportiu Municipal, el Complex Esportiu La Vila, el Centre Integral d’Esport i Salut i el Complex Educatiu, o bé al qualsevol dels dos esplais.

Cicle Gent Gran i Salut 2019
Cicle Gent Gran i Salut 2019