Unes 500 persones s’endinsen en el Refugi Antiaeri durant el primer cap de setmana de visites

1025
Refugi Antiaeri de la plaça de la Vila
Refugi Antiaeri de la plaça de la Vila

Martorell ha posat punt i final a la Setmana del Refugi Antiaeri amb les primeres visites guiades al refugi per a bombardejos, que es troba sota la plaça de la Vila, per les que han passat al voltant de 500 persones. Des del divendres, Museus de Martorell ha tornat als anys de la Guerra Civil Espanyola per rememorar l’època dels bombardejos al municipi, i recordar les víctimes i les conseqüències que les bombes van suposar per a la població.

Durant tot el cap de setmana, les visites guiades al Refugi Antiaeri han explicat com el poble es va preparar per una defensa que fins aleshores no havia hagut de viure. La població no estava preparada per afrontar atacs d’aquest tipus, i és per aquest motiu, que es van posar en marxa uns mecanismes de seguretat per poder combatre les bombes de les aviacions.

Sota terra, amb dues entrades, amb un accés de rampa o escales i amb diferents dependències. Així havien de ser, teòricament, els refugis antiaeris segons la Junta de Defensa de l’època. A Martorell, però, aquesta protecció la va haver de construir la mateixa gent del poble sense cap tipus de coneixement arquitectònic. És per aquest motiu que, a diferencia de les grans ciutats com Barcelona, els refugis de les petites poblacions eren força més precaris, tal com explica la Gemma Jiménez, guia cultural de Museus de Martorell. “El refugi martorellenc sí que tenia diferents punts d’accés, però no comptava amb lavabos, l’entrada era menys segura que en d’altres; la gent aportava bonament el que podia per a la construcció de l’espai”.

Gemma Jiménez, guia cultural de Museus Martorell

La propera setmana serà la última oportunitat de poder visitar el refugi enguany. Els horaris de visita son el divendres 20 d’abril de 17h a 20h, el dissabte 21 d’11h a 14h i de 17h a 20h i el diumenge 22 tan sols al matí d’11h a 14h. Les visites guiades, que compten amb una expilació prèvia del moment dels bombardejos al municipi i mostra de diferents imatges i documents, són gratuïtes però s’han de fer amb cita prèvia reservant a través del telèfon 93 774 22 23 o el correu electrònic museus@martorell.cat. Els horaris d’aquestes visites guiades són el divendres a les 16h i el dissabte i diumenge amb doble torn: a les 11h i a les 12:30h.

Èxit de la Setmana del Refugi Antiaeri

La resta d’activitats que s’han realitzat amb motiu d’aquesta setmana han tingut també bona acollida. Segons apunta la Gemma Jiménez, l’objectiu és anar augmentant any rere any els actes i esdeveniments entorn aquests successos històrics i aconseguir fer allargar en nombre de dies aquestes commemoracions.

Gemma Jiménez, guia cultural de Museus Martorell

Dissabte es va projectar el documental Fuego en España, que presenta un panorama molt complet de la Guerra Civil l’any 1937. Divendres es va inaugurar també l’exposició Sota les bombes, una mostra que plasma els atacs aeris a Catalunya durant el conflicte bèl·lic. L’exposició es troba al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric “La Caserna” i es pot visitar fins al 13 de maig els dijous i divendres de 18h a 20h i dissabtes i diumenges de 12h a 14h.

També forma part de la programació un espectacle fotogràfic a l’Enrajolada Casa-Museu Santacana a càrrec de Xavier Bobés, i que porta per nom Cosas que se olvidan facilmente. Parla dels records, del treball de la memòria i de l’oblit. Es tracta de microteatre, ja que a cada sessió de les projectades només hi podran accedir 5 persones. Les sessions seran els dies 19 i 20 d’abril a les 17.00 i a les 20.00h; i els dies 21 i 22 del mateix mes a les 12.00, 17.00 i 20.00h.