‘Vermell’, una novel·la sobre la Guerra Civil escrita pel net d’un martorellenc exiliat a Argentina

1084
Ariel Germán Vila, autor
Ariel Germán Vila, autor

La novel·la Vermell. La sangre de la vida de l’historiador, músic i docent, Ariel Germán, s’ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca. L’autor, net d’un martorellenc exiliat a l’Argentina, explica la història de l’esclat de la Guerra Civil a Martorell amb tot un conjunt de personatges de ficció amb les experiències viscudes. Precisament, aquest dimecres es compleixen 80 anys dels bombardejos de la Guerra Civil a la nostra població.

Vermell és la història de dolor i impunitat d’una família anarquista, i de tantes altres víctimes de la Guerra Civil. És la memòria biogràfica transgeneracional d’un grup de persones que van travessar l’Atlàntic per escapar de l’horror i deixar-lo enrere. Secrets guardats durant generacions són desvetllats per un descendent argentí d’aquells exiliats.

Ariel, ets argentí, però entens el català.

Sí. El meu avi i les meves arrels són de Martorell. Des de molt petit he escoltat el català i tot el que té a veure amb la cultura i la identitat catalana. A Argentina hi ha molts casals catalans, creats per emigrants, on en l’època de la dictadura es feien Jocs Florals, es formaven esbarts dansaires i se sostenia des de l’exili tot el foc de la identitat catalana. Ho he mamat des de petit.

Què recull la teva novel·la?

A través de vestigis, fotos i rastres que els meus avantpassats van deixar en aquest lloc tan llunyà i apartat de Catalunya, he pogut reconstruir una història traumàtica que té a veure amb la Guerra Civil, la dictadura i, finalment, l’exili. És un dels seus descendents qui il·lumina la història dels seus protagonistes.

Els personatges de la teva novel·la tenen entitat pròpia. Són reals, però els noms són de ficció.

La novel·la està basada en testimonis i fets reals, tot i que les identitats i els noms són ficticis. No només em baso en la història d’aquest grup familiar d’anarquistes de la zona, sinó també en altres testimonis i víctimes del franquisme a Catalunya. L’escenari principal del llibre és Martorell, tot i que també parlo de l’exili a França, la irrupció de la Segona Guerra Mundial, l’entrada dels nazis, els treballs forçats, els maquis i, finalment, la retirada a l’Argentina.

El llibre té al darrera un treball d’investigació molt important. Quant de temps t’hi has dedicat?

Vaig estar vivint aquí fa 13 anys i vaig poder accedir a l’Arxiu Nacional de Catalunya. També vaig investigar als arxius d’altres països per poder reconstruir la història, primer documentalment i després escrivint-la. Tot aquest procés m’ha portat molts anys.

Has vingut expressament de l’Argentina per presentar la novel·la.

Sí. Estic de vacances i he vingut especialment per presentar aquest llibre. És un homenatge a Martorell i a la seva gent, perquè recull l’esperit d’aquest poble i rescata successos d’un passat recent que, a vegades, no tenim presents. El presento just un dia abans que es compleixin 80 anys del bombardeig a Martorell, on va morir una vintena de persones.