Viatge inaugural de l’ÈRICA, el bus que circula sense conductor, a Martorell

3223
Viatge inaugural ÈRICA
Viatge inaugural ÈRICA

L’ÈRICA, el primer bus sense conductor que circula per Catalunya, ja ha arribat a Martorell, concretament al carrer de Josep Vilar. Fins diumenge, tothom qui vulgui podrà pujar-hi gratuïtament i conèixer, en primera persona, com funciona un bus d’aquestes característiques.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el vicepresident de l’AMTU (Associació de municipis per la Mobiltiat i el Transport Urbà), Jaume Mauri, i el president de Soler i Sauret, Joan Soler, han fet aquest matí el viatge inaugural. També hi ha assistit el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, el regidor Sergi Corral, i els presidents de les associacions de veïns de Can Cases i Torrent i Rodalies.

Fonollosa ha destacat que Martorell és un dels vuit municipis catalans de la gira catalana de l’ÈRICA. “Sempre hem apostat per una mobilitat sostenible; crec que és un dels cavalls de batalla a combatre al país. Avui tenim un tastet del que serà el futur, que cada cop és més present”. L’ÈRICA “és un bus autònom, amb intel·ligència artificial, eficient energèticament i amable. És la industrialització 4.0 de tots els sectors de l’activitat econòmica. És el progrés que, en aquest cas, ens garanteix una millora mediambiental”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’objectiu d’aquesta gira és que “la ciutadania es comenci a familiaritzar amb aquesta nova tecnologia, i que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament”, ha afirmat el vicepresident de l’AMTU, qui també ha assenyalat que som el tercer país del món a realitzar una gira d’aquestes característiques, després dels EUA i Austràlia.

Jaume Mauri, vicepresident AMTU

L’AMTU considera que aquest tipus de vehicles revolucionaran la manera com ens movem, ja que ben aviat formaran part de les xarxes de transport públic i molt especialment del què s’anomena “desplaçaments d’últim quilòmetre”, és a dir, que des de punts intermodals faran de llançadores per apropar-nos a la destinació final.

Així mateix, els busos autònoms també permetran planificar els serveis de transport de forma automatitzada, i oferir un servei de transport flexible, més adaptat a les necessitats dels ciutadans, i en què aquests ja no hagin d’estar sotmesos a horaris ni parades fixes, ha dit Mauri.

Jaume Mauri, vicepresident AMTU

Joan Soler ha parlat del component humà, tot indicant que “el transport públic és un servei i la contribució de la persona ha de seguir existint. Substituïm el conductor, però incorporem un operari tècnic que acompanyarà i assessorarà els ciutadans en l’experiència del viatge”. “Com a empresa operadora, el nostre interès és sumar-nos als projectes de nova tecnologia per millorar el servei”.

Joan Soler, president Soler i Sauret

El bus s’ha batejat com a ÈRICA perquè el seu nom correspon a les inicials dels seus principals trets característics: un vehicle Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable. Des de que el passat 7 de setembre es va iniciar aquesta gira, més d’11.000 ciutadans de Catalunya ja han pujat a l’ERICA. L’autobús autònom ja ha circulat per Sant Cugat, Terrassa, Sabadell, la Universitat de Girona, Vendrell, Reus, ara a Martorell i després a Vic.

L’ÈRICA té una capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i és 100% elèctric, climatitzat, accessible per a persones amb mobilitat reduïda i incorpora una rampa automàtica que es desplega a la mateixa vegada que el vehicle s’abaixa. El vehicle circula en autonomia gràcies a un sistema GPS de gran precisió i nombrosos captors làsers, que li permeten seguir el recorregut i detectar tots els obstacles.

Horaris i recorregut

El vehicle circularà pel carrer de Josep Vilar, des de la plaça Frederic Duran fins al Complex Esportiu de Torrent de Llops. L’últim dia, aprofitant la inauguració del Pavelló Esportiu Municipal de Can Cases, allargarà el seu recorregut fins al nou equipament. L’horari de funcionament del bus, durant la seva estada a Martorell, és de 10.30 a 13.00h i de 15.00 a 20.00h. Durant els matins rebrà visites escolars. En les immediacions s’ha instal·lat una carpa amb informació del bus ÈRICA i una altra sobre les millores del servei de bus municipal i la posada en marxa de l’app ésMartorell.