El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) convida tothom a participar aquest diumenge, 3 de febrer, a les 12.00h, a una visita comentada a l’exposició Martorell en temps de Joan Cererols, instal·lada a La Caserna. L’activitat permetrà fer un recorregut virtual amb ulleres 3D a l’interior de l’antiga església parroquial, tal com era a finals del segle XVII. Aquesta serà la primera d’un seguit de visites guiades que l’entitat organitzarà cada primer diumenge de mes, fins al 5 de maig.
Les persones que vagin a veure aquesta mostra podran viure una experiència 3D i conèixer l’antiga església parroquial i el seu entorn de forma virtual. “Una experiència singular que ens permetrà endinsar-nos dins el propi edifici”, ha dit el vicepresident del CEM, Alfred Mauri.
Alfred Mauri, vicepresident CEM
Destruïda l’any 1936 durant la Guerra Civil, l’antiga església parroquial s’ubicava on ara hi trobem l’Església de Santa Maria. “La seva construcció va acabar a finals del segle XVI i, bona part del XVII, es va dedicar a vestir l’edifici amb relíquies, un orgue i retaules d’important valor, com ara el retaule major d’Agustí Pujol, pare i fill, una obra renaixentista de gran anomenada”, ha explicat.
Alfred Mauri, vicepresident CEM
Martorell en temps de Joan Cererols és una aproximació a com era la nostra població al segle XVII, a través d’un recorregut dividit en tres blocs: la gent, el lloc i els fets. En el primer bloc es fa un anàlisi de la demografia de Martorell, a partir de les dades de l’arxiu parroquial de Santa Maria, amb xifres detallades de natalitat, matrimonis i mortalitat.
El segon bloc parla de com funcionava un municipi al segle XVII. En aquella època Martorell estava dins la Baronia de Castellvell de Rosanes, sota el senyoriu dels Recasens. La mostra explica com funcionava l’organització social i política del moment.
El visitant també pot conèixer com era vista la nostra població a ulls dels viatgers i cronistes del segle XVII que la visitaven, entre ells Lorenzo de Medici, qui va passar per Martorell l’any 1968-69.
El tercer apartat, el dels fets, busca els esdeveniments més significatius del segle XVII i la seva presència local, com el bandolerisme, la bruixeria, la pesta, la fam, les inundacions o els efectes de la Guerra d’Els Segadors a Martorell.
Alfred Mauri, vicepresident CEM
La mostra es pot visitar al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, fins al 9 de juny. L’horari de visita és dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h; dissabtes, diumenges i festius, de 12.00 a 14.00h. Tancat el 6 de gener, i del 18 al 21 d’abril.