Xavier Bosch: "’Algú com tu’ és la novel·la que més m’ha costat fer, ha estat apassionant"

386

El periodista i escriptor Xavier Bosch va presentar aquest dilluns al vespre a la Biblioteca Martorell el seu darrer llibre, Algú com tu. L’obra, guanyadora del Premi Ramon Llull 2015, és la recent incursió de l’autor en una història farcida de sentiments i romanticisme, i representa un gir temàtic a les seves darreres creacions de novel·la negra. Ell mateix va explicar que ha estat, per ara, el llibre més complicat d’escriure.

Algú com tu (Planeta, 2015) és, en paraules de l’autor, “una novel·la sobre la il·lusió a través de la reconstrucció d’una història d’amor, amb tres personatges, dos moments històrics, el 1981 i el 2006, i dues ciutats, París i Barcelona”. Sorgeix del desig de la Gina de reconstruir la vida de la seva mare, la Paulina, morta quan ella tenia 9 anys. Durant aquesta tasca descobreix l’existència d’un galerista d’art parisenc, en Jean-Pierre, amb qui la seva mare va viure una transcendent història d’amor fruit d’una breu estada a la capital francesa.

Per l’autor, “aquesta ha estat fins ara la novel·la que més m’ha costat d’escriure. Crec que no estem avesats a verbalitzar els sentiments i que és molt més fàcil descriure una escena d’acció que no pas una d’amor”. Considera que això es deu al fet que “tenim tendència a amagar-los i a no verbalitzar els sentiments ni amb nosaltres mateixos ni amb la persona que estimem”.

Aquest fet suposa “un repte apassionant” per l’escriptor, que explica que “m’ho he passat molt bé escrivint-la i veient com els lectors, majoritàriament el públic femení, n’opina a través del twitter o de les presentacions, i com de diferents en són les interpretacions que en fan dones de 20, de 40 o de 60 anys”. Malgrat el canvi de gènere respecte de la trilogia de misteri formada per Se sabrà tot, Homes d’honor i Eufòria i protagonitzada pel periodista Dani Santana, Bosch inclou també en aquesta darrera creació una dosi de misteri per atrapar el lector.

Sala plena i cues per a obtenir la dedicatòria
Una seixantena de persones van acompanyar-lo a la sala d’actes de la nova biblioteca martorellenca, en una presentació feta pel periodista Quim Miró i amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Cristina Dalmau. Molts dels assistents van formar una llarga cua per obtenir una dedicatòria de l’escriptor i periodista barceloní, qui durant la seva trajectòria ha treballat a nombrosos mitjans de comunicació com ara Catalunya Ràdio, RAC1, TV3, La Vanguàrdia, l’Avui i més recentment al diari Ara.