Xavier Fonollosa: “estem assolint a bon ritme les fites marcades al Pla d’Actuació Municipal"

377

El passat mes de juliol va tancar el curs polític municipal 2015-16. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa (CDC), ha fet balanç de com s’ha esdevingut el primer any de legislatura, tot destacant el bon encaix amb els socis de govern (ERC) i el bon ritme en l’assoliment de les fites marcades al Pla d’Actuació Municipal (PAM).

Quin balanç fa d’aquest primer any de legislatura?Entrevista fonollosa 2

Un balanç positiu, tot i que no era senzill. Hi ha un nou alcalde i un nou equip de govern amb dues forces polítiques. Estem fent una gran feina amb un equip cohesionat, sòlid, amb molta preparació, molta empenta i coneixedor de la realitat que toca. Valoro molt positivament la tasca de tots els regidors.

Com està funcionant la coalició amb ERC. Han assolit una bona entesa?

Crec que sempre és bo fer pactes amb diferents forces polítiques. La política és l’art d’arribar a acords des de la diferència. Fins ara, la nostra força política (CDC) tenia els suports suficients com per governar de manera unilateral, tot i que sempre havíem estès la mà a les altres forces polítiques per entrar a formar part del govern. Ara, necessitàvem recolzaments externs i, des del primer moment, vaig voler que una altra força política, en aquest cas ERC, entrés en el govern. Estava segur que encaixaríem bé perquè, a banda de la ideologia política, hi ha una bona entesa personal.

El pacte de progrés contemplava l’elaboració del Pla d’Actuació Municipal (PAM) amb diferents eixos: econòmic, social i nacional. Estan assolint les fites marcades?

Estic convençut que no només les complirem, sinó que anirem més enllà. Anem a bon ritme en l’assoliment dels projectes marcats al PAM, el nostre full de ruta. Hem fet un impuls molt important en la transparència de l’ajuntament amb la posada en marxa d’un nou portal, també estem creant l’administració electrònica per a que, abans d’acabar l’any, qualsevol tràmit es pugui fer a través de la xarxa. Una de les prioritats de l’equip de govern és la promoció econòmica. Des del Molí Empresa, es fan tasques de formació per a empreses i aturats, així com formació continuada per a emprenedors i autònoms. Despleguen assessorament tècnic, fiscal i jurídic, i impulsen ajuts a empreses que contracten persones en situació d’atur a Martorell. També estem duent a terme diferents plans d’ocupació per a persones a l’atur amb vulnerabilitat econòmica. A més, estem executant el polígon logístic i terciari P-7, on vindran grans empreses que contractaran, preferentment, martorellencs. La Generalitat de Catalunya està impulsant un Pla Director Urbanístic que afecta Martorell, Abrera i Sant Esteve, i que permetrà la creació de nous polígons que atrauran importants empreses a la zona. Tot plegat significa activitat econòmica i generació d’ocupació. La nostra pedra a la sabata és intentar que la gent de Martorell tingui feina.

Fa poc més d’un any que és alcalde. Com és el dia a dia en el càrrec?Entrevista fonollosa 1

Durant vuit anys, he estat primer tinent d’alcalde, els tres darrers amb funcions d’Alcaldia perquè l’alcalde Salvador Esteve era president de la Diputació de Barcelona i m’havia cedit algunes competències per portar el dia a dia de l’ajuntament. No és el mateix fer d’alcalde que ser l’alcalde. Quan ets l’alcalde, el focus d’atenció, per bé i per mal, el tens a sobre, ets responsable de tot allò que passa al municipi.

Vostè forma part de la candidatura de Marta Pascal i David Bonvehí, que van assumir la direcció executiva del nou Partit Demòcrata Català (PDC), capitanejat per Artur Mas i Neus Munté. Què comporta el naixement d’aquesta nova formació?

El PDC vol eliminar tot allò que ha estat negatiu en els darrers anys a CDC on, malauradament, hi ha hagut casos de corrupció que han desvirtuat el que aquest partit ha representat durant 40 anys en aquest país. Ens volem desprendre de tot això i crear un nou partit, amb gent nova, que recuperi els valors fundacionals de CDC. El PDC és la CDC 2.0, del segle 21. En 40 anys les coses canvien i hem passat de l’autonomisme al sobiranisme. Pensàvem que podíem tenir un encaix dins un estat plurinacional però, davant la manca de respecte i de reconeixement per part dels òrgans de govern de Madrid, hem vist que necessitem un nou estat. L’objectiu del PDC és liderar aquest procés per realitzar un nou país perquè la gent visqui millor.