Entrevista a Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Estem en la quarta setmana de confinament a causa de l’estat d’alarma pel coronavirus. Com està responent fins ara la població martorellenca a les mesures dictades?
És important no caure en el desànim i que fem les coses bé. De manera individual, complint les mesures d’higiene i la separació de deixalles. De manera col·lectiva, no sortint de casa, evitant de la millor manera possible els contactes amb tercers i tenint cura de la gent gran, que és un dels grups de risc.
Crec que ho estem fent molt bé, tot i que en els darrers dies hem notat cert relaxament. És un virus molt virulent, s’encomana molt de pressa i està sent molt agressiu, sobretot, per als col·lectius de risc. Hem d’evitar la possibilitat de contagi. Quant més aïllats estiguem, millor.
Quines són les principals mesures de contenció que està aplicant l’Ajuntament i com estan resultant?
Quan es va decretar l’estat d’alarma, des de l’Ajuntament vam fer un decret per fixar els serveis essencials: Brigada Municipal, Protecció Civil i Policia Local, i vam fer que tota la gent que pogués estar a casa teletreballés. El funcionament ordinari de l’Ajuntament està en marxa, però a no hi ha ningú treballant físicament, excepte els serveis essencials.
Vam centrar la feina de la Brigada Municipal bàsicament en la neteja i desinfecció, igual que les empreses concessionàries que tenen aquesta tasca afegida de desinfectar entrades de comerços, centres hospitalaris i sociosanitaris, i espais públics. Això ho fem cada setmana, en diferents dies.
La Policia Local fa patrullatge continu partint de la prohibició d’estar al carrer, a no ser que hagis de fer alguna activitat que estigui exempta de la norma, que és quedar-se a casa. A més, els agent estan felicitant gustosament els aniversaris dels nens i nenes de Martorell que no poden gaudir d’una festa normal.
Parlem de l’operatiu sanitari coordinat a Martorell i comencem preguntant-li per l’Hospital Sant Joan de Déu. Quina és la situació actual?
L’Hospital Sant Joan de Déu és l’hospital d’aguts de referència on van les persones que necessiten un ingrés hospitalari. Han pres mesures dràstiques, com suspendre totes les consultes externes que tenien programades durant el període de confinament, anul·lar totes les intervencions quirúrgiques no urgents, ocupar dues de les tres plantes per a malalts de coronavirus i no ajornar aquelles activitats quirúrgiques urgents que necessiten de tractament.
Tot el personal de l’hospital està bolcat amb el coronavirus. Tot i tenir al voltant de 100 professionals sanitaris de baixa per haver donat positiu, la resta de personal està fent un esforç extraordinari amb entrega i compromís. Tots els homenatges que els puguem fer seran pocs, perquè estan fent una gran feina.
I a l’Hospital Sagrat Cor?
El Sagrat Cor ha servit per poder derivar molts malalts de coronavirus del Sant Joan de Déu. Actualment, té una vuitantena de malalts positius de coronavirus. Ambdós hospitals estan al 140% la seva capacitat, és a dir, un 40% més del que poden abastar. Per això, d’acord amb el Departament de Salut vam obrir l’Hotel Ciutat de Martorell per derivar malalts positius que no tenen símptomes agressius però necessiten supervisió diària. Ara hi ha 28 malalts que no poden tornar a casa perquè encara han d’estar ingressats. L’Hotel Ciutat de Martorell ens serveix per descarregar els hospitals. Des de fa quatre dies, podem dir que hem arribat a una estabilitat. Cada dia hi ha ingressos nous, però cada dia hi ha menys ingressos. Això vol dir que el nivell de contagi s’està reduint i que estem fent bé les coses.
S’està estabilitzant la corba?
Avui tenim a l’Hospital Sant Joan de Déu 148 infectats per coronavirus, dels quals 99 són personal sanitari i 49 són pacients ingressats amb positiu (31 dels quals de Martorell, inclòs el personal sanitari). A banda hi ha 27 persones aïllades pendents del resultat de la prova. Cal sumar 95 positius ingressats a l’Hospital del Sagrat Cor, 35 positius a l’Hotel Salut i 37 veïns de Martorell confinats al seu domicili després d’haver donat positiu. En total, 315 persones infectades de coronavirus de les quals 107 són de Martorell.
A més, hem de lamentar quatre morts més a Martorell. Un a l’Hospital Sant Joan de Déu, un de les residències de gent gran i dos de l’Hospital Sagrat Cor. En total quatre defuncions les quals dues són de Martorell i dues són de fora. Avui també s’han donat d’alta nou persones a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Segons diuen les autoritats sanitàries, no arribarem al pic de la corba fins al voltant de Sant Jordi. De tota manera, anirem veient dia a dia si les dades giren de manera important. Fins ara, la corba no gira però estem estabilitzats. En els darrers tres dies ens mantenim entre els 315-320 infectats a Martorell. Això no vol dir que no puguin créixer els contagis. Compte amb relaxar-nos perquè hi podria haver un segon rebrot que seria molt més negatiu que el primer, ja que tenim el sistema sanitari molt estressat.
Un altre àmbit a tenir en compte és el de les residències i centres per a persones amb discapacitat. Com estan vivint la pandèmia?
Les residències, com és públic i notori, són el focus d’infecció més gran. Estem fent videoconferències amb els alcaldes del Baix Llobregat Nord i la major part de les residències tenen un índex de mortalitat al voltant de 20 o 22%, però tenim molta gent que ha causat defunció a la qual no se li ha fet la prova i, si comparem amb l’índex de mortalitat d’altres anys, hi ha un diferencial important. Evidentment, això causa una càrrega emocional molt important per al persona que hi treballa, que a més també causa baixes laborals per infecció.
Crec que, des de la Generalitat, han pres una bona mesura que és traspassar les competències de les residències del Departament de Benestar Social al Departament de Salut per tenir les eines necessàries per fer front a les ingerències que hi pugui haver. Les residències a Martorell estan seguint els protocols dictats per la Generalitat i estan fent les coses bé.
L’Hospital Sant Joan de Déu ha rebut una donació de mòbils per connectar els pacients amb familiars i també ha posat gratuït el servei de televisió.
Una de les càrregues més fosques d’aquesta epidèmia és la part emocional. Està sent letal amb persones molt grans o amb patologies que no es poden acomiadar dels seus familiars, i això és molt trist. Una empresa ha fet donació de telèfons mòbils submergibles que es poden rentar i desinfectar. Les persones grans que no tenen telèfon mòbil es poden comunicar amb els familiars i, fins i tot, fer videotrucades amb l’ajut del personal sanitari.
També vam entendre que si les persones ingressaven i no podien rebre visites, era important que poguessin tenir un entreteniment. Per això, vam demanar a l’empresa que gestiona les televisions de l’Hospital que fessin els servei gratuït i en obert. D’aquesta manera, els malalts poden passar les hores més distrets.
L’Hotel Manel també està allotjant aquests dies professionals sanitaris perquè no hagin de tornar a casa seva.
Alguns professionals sanitaris em van explicar que no volien tornar a casa perquè eren un risc potencial per a les seves famílies. Vaig posar-me en contacte amb el Departament de Salut i vaig demanar d’habilitar algun hotel per allotjar-los. Vam parlar amb els hotels del voltant disponibles i vam posar a disposició de tot el personal sanitari i sociosanitari que ho demanés habitacions per anar a dormir i fer vida mentre duri el confinament. A Martorell ho hem fet amb l’Hotel Manel i, en previsió que augmenti la demanda, també amb l’Hotel Les Torres de Sant Esteve Sesrovires.
Un dels problemes amb els que ens hem trobat a l’hora de fer front al virus és la manca de material de protecció individual. L’Ajuntament va muntar una xarxa de voluntaris per cosir mascaretes i va fer una crida a la donació d’empreses i particulars. Com valora la resposta de la ciutadania i del teixit empresarial?
Estic orgullosíssim de la gent de Martorell, per la seva solidaritat i enorme humanitat. Vam fer una crida a col·lectius, empreses i persones perquè ens ajudessin. Els particulars ho han fet a través d’una xarxa on avui hi ha més de 225 voluntaris cosint mascaretes i bates. Sembla que s’està normalitzant l’arribada d’equips de protecció individual als hospitals i residències, tot i que encara en falta. La gent ha respost massivament i no puc més que estar orgullós de la gent del meu poble perquè estan a l’alçada i fent una feina amb una gran responsabilitat.
SEAT, a banda de distribuir material homologat per fer mascaretes, ha reconvertit la seva producció aquests dies per produir respiradors d’emergència. Què li sembla aquesta iniciativa?
Un immens agraïment per ells. Han modificat la línia de producció del SEAT León i han aconseguit, en només 14 dies, l’homologació del Ministeri de Sanitat per fer respiradors d’emergència. Té capacitat per produir 300 respiradors al dia. Vull agrair a SEAT que els faci per a totes les institucions hospitalàries i també per a les de Martorell. L’Hospital Sant Joan de Déu ja n’ha rebut una desena.
És possible que el confinament s’allargui més enllà del 26 d’abril?
Per la informació que tinc, hem d’estar el màxim de temps confinats possible perquè, si sortim abans d’hora, pot haver-hi un rebrot que seria terrible. Hem de confinar-nos el temps que creguin necessari les autoritats sanitàries. A diferents governs se’ls posa sobre la taula el dilema econòmic que pot derivar en una crisi molt dura. Que dimarts es restableixin les activitats econòmiques amb normalitat jo ho trobo una mica agosarat. Probablement, el confinament es mantindrà fins a primers de maig i el desconfinament serà progressiu, sent la gent gran l’última a sortir al carrer.