Xavier Graset compara les llegendes del Pont del Diable de Tarragona i Martorell

419

El periodista Xavier Graset ha destacat el valor dels elements de l’escut de Martorell -la mà, la torre i el martell- durant el pregó de la Festa Major, aquest vespre, en una plaça de la Vila plena de gom a gom. D’aquests tres símbols n’ha dit que “simbolitzen fortalesa, continuïtat, persistència i voluntat de ser”.

Fill de Vila-Seca i fruit de la proximitat amb Tarragona, Graset ha comparat les llegendes del Pont del Diable de les dues ciutats: “A Tarragona el primer que va creuar va ser un ase i a Martorell, un gat. Agermanats doncs, jo vinc del sector ànima d’ase, i vosaltres del costat del gat. Sempre tindreu les de guanyar. El gat és llest i l’ase s’ho pensa”. En la comparació de les figures del gat i l’ase, Graset ha apuntat que “la lliçó de la història és que hi ha gent que no s’adona que sofreix desgràcies per culpa de les seves males pensades”.

Pujols i els espais amb encant

En el pregó, Graset ha enumerat diversos espais de Martorell que tenen un “encant amagat sent un patromini monumental” com ara la Torre de les Hores, l’Enrajolada, la Torre Elisa, la Casa Baviera, Can Nicolau Ric o la Torre del Clos. El periodista ha apuntat que “mantenim vius aquells records, històries i llegendes que anem refrescant, que ens donen sentit com a grup i cohesió, com a poble. I la festa major té en part aquest sentit, té aquesta funció bàsica”.

“La festa major serveis per comunicar-nos i en positiu, perquè parlant la gent s’estima. Posem sempre en els nostres ulls unes gotes d’afecte i de tendresa, d’actitud positiva i de gust per la vida, de creativitat i de gratitud, d’humanitat. Els lligams interpersonals són els principals generadors del benestar emocional”.

Graset ha fet referència a l’il·lustre filòsof martorellenc, Francesc Pujols on ha dit que “ja em perdonareu que té conya que un dels pensadors catalans amb arrels a Martorell sigui conegut per allò que hi haurà un dia que els catalans ho tindrem tot pagat només pel sol fet de ser catalans i acabem associant Martorell i amb pagar… el peatge. De tot pagat res!”.

L’alcalde Fonollosa ha felicitat a Graset pel pregó i, sobretot, “l’hem avisat amb poc temps perquè comptàvem amb l’actriu Montserrat Carulla però per un problema de salut no ha pogut ser-hi”. L’alcalde ha citat als martorellencs a participar activament dels actes de la Festa Major.