La veu del tenor Palet sona de nou a través de les seves gravacions històriques

870
Cloenda de xerrades sobre Josep Palet
Cloenda de xerrades sobre Josep Palet

La Caserna va acollir el passat diumenge la darrera xerrada de les organitzades en torn  a la figura del tenor Josep Palet. El col·loqui va consistir en descobrir la veu del cantant martorellenc a través de discos de pissarra originals, que es van reproduïr amb gramòfon. Sota el nom Descobrim el Tenor Palet a través de les seves gravacions va comptar amb la presència dels crítics musicals Roger Alier, Jordi Maddaleno i Aleix Palau.

Els assistents a la xerrada van poder escoltar un total de sis peces musicals, cedides pel col·leccionista martorellenc Joan Drets, interpretades per en Josep Palet en diferents moments de la seva carrera artística. Els fragments musicals, enregistrats en vinils de pissarra a principis del segle XX, van permetre apreciar amb gran qualitat les característiques i el gran potencial vocal del tenor Palet.

Una de les particularitats del tenor martorellenc va ser la seva homogeneïtat en la veu, un dels trets diferencials que el va fer triomfar arreu del país. Segons el crític musical Jordi Maddaleno, aquesta homogeneitat era “una modernitat a l’època, quan les veus no tenien aquesta característica que avui en dia es valora molt”. Maddaleno destaca també la gran seguretat de Josep Palet quan interpretava qualsevol peça.

Jordi Maddaleno, crític musical

Josep Palet va ser un dels tenors amb més èxit a Catalunya i Espanya de principis del segle passat, però el seu nom també va arribar a sonar internacionalment. El crític musical Roger Alier apunta que el fet que actués en moltes ocasions a Itàlia “va contribuir a eStendre la seva fama”. Alier recorda, a més, que l’oportunitat que Palet pogués gravar diversos discos ha permès que el llegat de l’artista hagi arribat viu a l’actualitat.

Roger Alier, crític musical

Recta final de l’Any Palet

Aquesta ha estat la darrera xerrada dins l’exposició Josep Palet: Tenor o res 1877-1946 en el cicle d’actes i activitats que conformen l’any que Martorell ha dedicat al tenor i on encara hi ha programats dos concerts més entorn la seva figura. Per Aleix Palau, comissari de l’Any Palet i de l’exposició, la commemoració ha aconseguit que els martorellencs “hagin començat a prendre consciència de qui va ser aquest cantant i quina importància va tenir dintre del món líric” i no descarta que l’exposició es prorrogui durant més setmanes.

Aleix Palau, director de l'any Palet