‘Xilografies. La fusta feta imatge’, una auca dels oficis del taller dels Abadal

952

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric-La Caserna inaugura aquest dijous l’exposició Xilografies. La fusta feta imatge. Una selecció de petites peces de fusta de la col·lecció Rubiralta i Garriga, realitzades entre els segles XVII i XIX en el taller dels Abadal.

L’exposició itinerant posa en valor la xilografia catalana, l’art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic. Aquests instruments de treball utilitzats pels impressors, constitueixen un arxiu gràfic de la història dels inicis del disseny industrial, la moda, la música, els oficis, els costums, les festivitats i la cultura popular de la societat preindustrial a Catalunya.

La Caserna mostrarà les xilografies de l’impressor manresà, Lluís Rubiralta i Garriga, impreses el 1956 a escala de les matrius de fusta del segle XVIII, originals de l’auca dels oficis del taller de la família Abadal, llinatge d’impressors i gravadors de Manresa, segons ha avançat un dels comissaris de la mostra, Xavier Rovira.

Xavier Rovira, comissari exposició

L’auca està formada per 48 imatges de 47 oficis com sabater, moliner, cerer, taverner, sastre, espardenyer, fuster, escloper, matalasser, ferrer, aiguader, carnisser o barretaire, entre d’altres. El també comissari de l’exposició Suso Pérez ha explicat que l’auca els oficis s’han agrupat en diferents àmbits temàtics: espai urbà; paisatges preindustrials; cos i vestit; comunicació gràfica; artesania, ofici i disseny; i música, veu i cançó.

Suso Pérez, comissari exposició

També es presenten les xilografies d’altres auques atribuïdes al taller dels Abadal, com les moralitzadores per a l’home i la dona, i la dedicada al carnestoltes, totes tres dels segles XVIII-XIX.

Xilografies. La fusta feta imatge s’inaugura dijous, 18 de gener, a les 19.00h, a La Caserna (passeig del Quarter, 9). Es podrà visitar dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, i dissabtes i diumenges, de 12.00 a 14.00h. L’entrada és gratuïta.

'Xilografies. La fusta feta imatge'
‘Xilografies. La fusta feta imatge’