La musicòloga Anna Costal ha passat aquesta tarda per la Biblioteca Martorell per presentar Això no és una biografia de Pep Ventura (Editorial Gavarres, 2017). Un llibre en el qual l’autora parla del compositor i s’insereix en la Figueres cultural dels anys 60 i 70 del segle XIX. L’acte s’ha inclòs en la programació dels 25 anys de Martorell Ciutat Pubilla de la Sardana, organitzat la Secció Sardanista de Martorell i presentat el seu secretari, Jaume Encinas.
Això no és una biografia de Pep Ventura no és un títol casual. “És volgudament pretès”, afirma l’autora. Diu que el seu llibre “no va d’un personatge, sinó que va d’una època molt concreta, els anys 60 i 70 del segle XIX. I va d’un lloc, l’Empordà i Figueres”. A la capital altempordanesa, explica, “hi havia un teatre d’òpera en el que arribaven les modes musicals europees. I en aquest espai de temps trobem a Pep Ventura i a molts d’altres músics”.
Anna Costal, autora de 'Això no és una biografia de Pep Ventura'
Josep Maria Ventura -més conegut com a Pep Ventura- és el compositor considerat pare de la sardana moderna, creador de les sardanes llargues i de l’eixamplament de les cobles. Costal matisa que “tot és un enigma. Tan sols s’han conservat les partitures dels seus darrers quinze anys de vida, i gràcies a que el seu marmesor les va fer arribar al notari Dalí i el fons es va preservar a Barcelona. Molts altres compositors van fer el mateix que ell, però no n’ha quedat testimoni”.
Anna Costal, autora de 'Això no és una biografia de Pep Ventura'
Costal aclareix que “no vull carregar-me el mite que situa Ventura com a pare fundacional de la sardana, perquè la premsa d’època deia que era un dels millors, dels més respectats de Figueres i de tota la província de Girona. La meva intenció és mostrar que és un personatge més gran, més polièdric del que tothom creu, que no es reclou en l’Empordà del segle XIX, sinó que connecta amb la modernitat de l’època”.
Anna Costal, autora de 'Això no és una biografia de Pep Ventura'
El llibre va publicar-se la passada tardor coincidint amb el 200 aniversari del naixement del músic i compositor (1817-1875). Va ser fruit d’un encàrrec que va fer a la musicòloga l’aleshores Director General de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig. L’autora explica que “l’he escrit amb informació de la tesi doctoral que vaig presentar fa quatre anys, bàsicament enfocat per a sardanistes, amb un llenguatge més amè, més desenfadat però alhora rigorós. I ha funcionat molt bé, ja que s’està esgotant l’edició”.
Actes del 25è aniversari de Martorell Ciutat Pubilla
La presentació del llibre a la Biblioteca és el primer acte commemoratiu del 25è aniversari de Martorell Ciutat Pubilla de la Sardana, que continuarà aquest dissabte 21 d’abril (19.00h, Sala Teatre d’El Progrés) amb el concert per a dues cobles i percussió amb les cobles Marinada i Mil·lenària. L’1 de maig, dia en que es compliran els 25 anys de la proclamació de Martorell Ciutat Pubilla de la Sardana 1993, es farà una ballada al Monument a la Sardana del passeig de Catalunya, a les 11.30h, amb la cobla Marinada.
Els actes es complementaran amb els que l’entitat ha programat dins la Fira de Primavera. Hi haurà la tradicional ballada de sardanes el diumenge 29 d’abril, a les 12.00h a la plaça de l’Església, a càrrec de la cobla Vila d’Olesa. Com a novetat, l’Ajuntament de Martorell amb la col·laboració de la Secció Sardanista, La Xarxa i Joventuts Musicals de Martorell, ha programat l’espectacle infantil Tututs! de la cobla Bisbal Jove el dilluns 30 d’abril, a les 12.00h a El Progrés. Per més informació d’aquestes activitats, consulteu aquí.