Carrers, places i equipaments s’omplen d’art i de color gràcies al cicle ‘IntARTvencions’

3761
L'equip de govern amb els autors Marc i Ray 27. Centre Cultural. IntARTvencions

El quart i darrer dia del cicle ‘IntARTvencions’ ha clos les accions d’art al carrer fetes a la plaça de les Cultures, al Centre Cultural, al Pavelló Esportiu Municipal, a la plaça de la Mare Sant Ramon i al passeig de Catalunya. Un dels grafiters de major prestigi internacional, Okuda San Miguel, ha culminat un gran mural d’inspiració còsmica que ja llueix a les parets del Centre Cultural. Artistes de Martorell i d’arreu, les associacions d’Artistes Plàstics i d’Amics de l’Art, l’Institut Pompeu Fabra i el Col·legi La Mercè han col·laborat amb Museus de Martorell, organitzador de l’esdeveniment.

L’acció més destacada i voluminosa és el mural del grafiter càntabre Okuda San Miguel. Durant quatre dies, l’artista ha intervingut dues parets exteriors del Centre Cultural per crear una composició d’elements geomètrics multicolor. Ell mateix ha explicat que l’obra “inclou la figura de l’estel del caos, una mena de rosa dels vents però amb pics infinits, asimètrics i que es dirigeixen a totes bandes. Formen part de la meva vessant més abstracta, i simbolitzen que l’important és el moment, i viure’l. També he introduït ornamentació ancestral indígena barrejada amb els meus elements més contemporanis”.

Okuda San Miguel

A la mateixa plaça també s’hi ha congregat altres accions. Per exemple la de l’artista plàstic Enric Font, que ha dibuixat amb esprai de guix les lletres gegants de la paraula ‘art’ per a que els infants les omplissin, amb guixos jumbo de gran dimensió, de dibuixos i lletres de colors. Font és des de fa molts anys artista d’estudi, però des de en fa més de 3 se centra en intervencions artístiques al carrer.

Enric Font

L’exhibició de bancs de fusta pintats pels Artistes Plàstics, el patchwork sobre alguns arbres i l’exposició de panells de grafit dels BCN Writters i de membres dels Amics de l’Art també han merescut l’atenció dels vianants.

‘Sprayday’ al Centre Cultural

Dins del Centre Cultural, un grup de joves artistes de Martorell han proposat l’acció ‘Sprayday’ omplint de murals les persianes dels nous despatxos de la tercera planta de l’edifici. “Ens hem inspirat en el quadre La dualitat, de Rufino Tamayo, que proposa un joc de contraris: una confrontació de colors i d’animals, un lleopard i una serp”, explicava un dels seus creadors, el grafiter i tatuador Ray 27.

Ray 27

L’acompanyava en Marc, antic company de classe i del col·lectiu Blem, qui explicava que “fa molts anys que pintem, evolucionant des del grafit al dibuix i als murals”. Tots dos, junt amb Fran, han acompanyat els més joves en aquesta intervenció.

Marc

Accions al Pavelló i a la plaça de la Mare Sant Ramon

‘IntARTvencions’ ha arribat també al Pavelló Esportiu Municipal de la mà dels membres de l’associació d’Artistes Plàstics de Martorell Paco Arasa i Mho Dueñas, acompanyats dels artistes gallecs Eduardo Hermida, Gonzalo Alonso i Alejandro Fernández. Arasa ha destacat que “és un orgull haver pogut participar-hi i portar a Martorell tres companys que vam conèixer aquest any al Festival ‘Las Meninas’ de Ferrol. Ha estat un treball en equip de cinc persones, que ens hem coordinat molt bé a l’hora de fer l’obra”. Alhora, ha avançat: “si tot va bé, l’any vinent volem que vingui a Martorell l’artista Sfhir”.

Paco Arasa, president de l'associació d'Artistes Plàstics

Fernández ha explicat que han fet un mural de temàtica esportiva, que plasma unes mans que aguanten una pilota de bàsquet i una noia competint “en una paret de grans dimensions, que hem dut a terme en dos dies”.

Alejandro Fernández

Hermida, ideòleg del moviment artístic Las Meninas de Canido, pintor d’estudi i impulsor de murals educatius i didàctics, ha explicat que “he vingut a gaudir d’aquestes jornades tan meravelloses d’art al carrer. Crec que són molt importants i necessàries per desenvolupar la morfologia urbana. Hem de treballar conjuntament amb paisatgistes i arquitectes a l’hora de crear ciutat i carregar d’emoció i d’il·lusió els seus habitants”.

Eduardo Hermida

A la plaça de la Mare Sant Ramon, l’artista martorellenc Quim Aranda ha pintat “el mural que em van encarregar el passat desembre, en format trencaclosques, la comissió Martorell amb 25 anys de La Marató de TV3”. L’obra es pot veure en una paret de la plaça, i mostra dues mans que encaixen evidenciant “la unió del poble, sobre les quals hi apareix el pont del Diable”.

Quim Aranda

Punt i final a un munt d’activitats

‘IntARTvenció’ ha inclòs també aquests dies xerrades amb estudiants d’art de l’Institut Pompeu Fabra i del Col·legi La Mercè; la presentació del llibre La Mariona i els Monstres d’Oriol Malet i la inauguració de l’exposició Neus Sala. El Museu Íntim. Aquest dissabte a la tarda, el cicle s’ha tancat amb la projecció del documental Las calles hablan i la taula rodona sobre Street Art amb Óscar Sanz -mànager d’Okuda San Miguel-, Graciela García i Marta Miró -comissàries de l’exposició de Neus Sala- i artistes participants enguany.

Regidors de l’equip de govern municipal, encapçalats per l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, han visitat aquest matí les diferents propostes artístiques i han conversat amb els seus creadors i creadores. Corral ha valorat de manera molt satisfactòria la segona edició d’aquest IntARTvencions per “la conjunció entre la visita d’un artista tan reconegut com Okuda i la implicació de les dues associacions, dels instituts i la presència de creadors arribats de Galícia”.

Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni