Companyies professionals, entitats i particulars ballen durant cinc dies al so del Fem Dansa

559
Fem Dansa. Iron Skulls

Punt i final al 3r Fem Dansa, una cita que ha reforçat l’exhibició i la difusió d’aquesta art escènica a Martorell des del passat dimecres i fins diumenge. Un certamen que ha portat a la nostra població companyies professionals com ara La Fura dels Baus, Iron Skulls i Adrià Plana & Les Filles Föllen, que s’han combinat amb la nombrosa aportació d’entitats, acadèmies i particulars locals. Una transversalitat de propostes que també s’ha palesat en la diversitat d’estils exhibits –clàssics i contemporanis- i en les diverses generacions que s’hi han implicat.

El Fem Dansa s’ha desplegat durant cinc dies augmentant programació fins les 14 activitats. La diversitat n’ha estat un element destacat: espectacles professionals, exhibicions de ball d’entitats i d’acadèmies, tallers d’iniciació, concerts amb dansa, festivals de ritmes –swing i balls llatins-, tributs i fins i tot, cinema temàtic. Actes celebrats en 9 escenaris: l’Enrajolada, la Biblioteca, Ca n’Oliveras, Centre Cultural, El Progrés, l’Ateneu, El Foment, la Casa de Cultura i la rambla de Les Bòbiles.

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l’Ajuntament, Sergi Corral, destaca que “estem molt contents per la rebuda que ha tingut i l’acceptació de la gent, que ha estat molt satisfactòria. Esperem continuar-lo durant molts anys més i seguir comptant amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que també l’ha fet possible”.

Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Corral subratlla la qualitat del muntatge Revisiting Bowie, vist un centenar de persones aquest diumenge a la tarda a l’auditori Joan Cererols. Ha anat a càrrec d’Adrià Plana & Filles Föllen, i ha homenatjat, amb música i dansa, una de les principals icones de la història recent de la música. En paral·lel, a l’Ateneu, els aficionats a la salsa i la bachata han gaudit de la seva cita mensual amb aquests ritmes llatins. I al matí, l’espectacle de La Xarxa Blink Flash Duncan ha apropat la dansa als més petits i a les seves famílies a El Foment, amb un centenar d’espectadors.

Exhibició de les entitats molt seguida a la rambla de Les Bòbiles

Del dissabte cal destacar l’èxit de públic del Balla Dansa a la rambla de Les Bòbiles, amb centenars d’assistents a la doble sessió. Al matí, la companyia Iron Skulls va oferir un fragment del seu espectacle Sinestesia. A més, el jove ballarí martorellenc Blai López va presentar Bucle, un muntatge basat en la idea “de com el dia a dia pot ser una repetició d’actes des que ens llevem i fins que anem a dormir, i que està molt bé trencar”. López té 15 anys i combina 4t d’ESO amb els estudis integrats de dansa al Conservatori Professional de Dansa de Barcelona. Per ell, aquest art “em permet expressar el que a mi m’agrada només amb el moviment”.

Blai López, estudiant martorellenc de dansa

També van actuar grups de l’Espai Dansa, l’escola que dirigeix Carme Vea i que compleix ja 20 anys, amb 210 alumnes repartides en 19 grups. Per Vea “ens agrada participar al Fem Dansa perquè és una ocasió molt especial per a les alumnes de ballar en algun racó del poble i que les vegin”.

Carme Vea, directora de l'Espai Dansa

La directora de l’Espai Dansa lloava que s’apropi aquesta disciplina a totes les edats, ja que van alternar actuació amb el grup de ball de l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires. Joan Morente, el seu coordinador, explicava que havien ballat 4 peces de tango, pop, country i música melòdica, i que l’actuació “havia anat molt bé”. A la part final, els seus components van convidar l’alcalde, Xavier Fonollosa, a sumar-se a fer unes passes amb ells.

Joan Morente, coordinador del grup de ball de l'Esplai de Buenos Aires

A la tarda va ser el torn dels grups Asala, Asociación Intercultural Karumanta, Baila Descalza, New Dance i Dansa d’El Progrés. En referència a aquest darrer grup, L’Eva Pujol, coordinadora de les 6 classes de dansa de l’entitat del carrer del Mur que belluguen entre 80 i 100 nenes i joves, explicava que “hem portat aquí quatre balls de jazz amb les nenes de 6 anys i fins a la ESO”.

Eva Pujol, coordinadora dels grups de dansa d'El Progrés

Les propostes de dissabte es van completar amb la projecció de la pel·lícula Billy Elliot dins el cicle mensual del Cineclub del Cinema del Diable a la Casa de Cultura, i el concert de The Papa’s & The Popos i l’Espai Dansa, que van portar els hits del rock, del punk i de l’ska de tots els temps a l’Ateneu.

Presència de companyies professionals: Iron Skulls i La Fura dels Baus

De la resta de programació del Fem Dansa destaquen les actuacions d’Iron Skulls i La Fura dels Baus. Iron Skulls va actuar divendres a la nit a El Progrés, presentant una combinació d’arts marcials, dansa contemporània i danses urbanes en l’espectacle Sinestèsia “que vam crear fa cinc anys, quan va néixer el col·lectiu, i que parla d’un món post apocalíptic”, segons explicava Moe (Moisés Gordo Gómez), un dels cofundadors.

Moe, cofundador d'Iron Skulls

Iron Skulls és una jove companyia nascuda fa cinc anys al carrer, composada per joves d’arreu d’Espanya que van aterrar a Barcelona per estudiar dansa contemporània. Poques hores abans de la seva actuació, van oferir un taller d’iniciació a les danses urbanes a una cinquantena de nenes dels grups de dansa d’El Progrés.

També divendres, l’Ateneu va acollir una festa de swing i la gent gran va exhibir els seus progressos al Centre Cultural.

La Fura dels Baus va ser l’altra gran companyia present al certamen i dijous va presentar un ‘Procés de creació del moviment sobre terra i dansa vertical’ a Ca n’Oliveras. En parlava la coreògrafa Gabriela Barberio.

Gabriela Barbeiro, coreògrafa

La ‘Festa de la creativitat’ –sinèrgia entre ball, manualitats i viodeojocs a la Biblioteca- i l’inaugural ‘Moviment i joc en família’ del dimecres a l’Enrajolada van completar un Fem Dansa que ha quallat entre tot tipus de públics.