La companyia de dansa Sol Picó assaja a Ca n’Oliveres el seu nou espectacle ‘Covinal’

1002
Sol Picó i la seva Companyia, durant un assaig a Ca n'Oliveres
Sol Picó i la seva Companyia, durant un assaig a Ca n'Oliveres

La companyia de dansa Sol Picó assaja a Ca n’Oliveres, del 13 al 25 de novembre, el seu proper espectacle, que porta per títol Covinal. La seva presència és fruit de la signatura d’un conveni de cessió de l’espai amb el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM). Martorell gaudirà de diversos esdeveniments de dansa de la companyia al festival Fem Dansa i a la Fira de Primavera, laboratoris i classes en línia.

La prestigiosa coreògrafa d’Alcoi -guanyadora de fins a 10 premis MAX de les Arts Escèniques, el premi Nacional de Dansa de la Generalitat o la Creu de Sant Jordi- i la seva companyia assagen des de diumenge a la Nau 1. Un espai del que disposaran fins el dia 24 i que la mateixa Sol Picó descriu com a “fantàstic, on estem estupendament bé i on es mantenen totes les claus de confort i de seguretat”. Per tot plegat, agraeix “que hi hagi qui ens cedeixi aquests espais per treballar”.

Sol Picó, ballarina i coreògrafa

Fruit de l’acord, la companyia desplegarà accions de difusió d’aquest art escènic a Martorell. La més immediata serà un laboratori de dansa en línia al Canal YouTube de l’Ajuntament, el proper 30 de novembre, a les 19.00h. Picó explicarà, a entitats locals i als espectadors, com és el procés de creació i concepció d’un espectacle de dansa.

Les següents cites seran la participació al Fem Dansa de Martorell 2021, la direcció artístico-tècnica del projecte de La llegenda del pont del Diable 2022 o 2023, i una vídeo conferència o visita guiada a entitats que treballen la dansa.

Un muntatge sobre la pandèmia

Covinal és un espectacle d’encesa de llums de Nadal previst per al 26 de novembre (18.00h) a la plaça comercial del Mercat del Born de Barcelona. La coreògrafa valenciana avança que recupera, d’una manera un punt abstracta i surrealista, “la reflexió sobre el que ens està passant, a partir d’uns personatges amb màscares que apareixen en grans pantalles panoràmiques, i que expliquen la història de viure dins d’un pis tancats”.

El final és positiu: “Els personatges apareixen a escena en trossos de balcons i recuperaran l’esperança de tornar-se a trobar i d’una gran celebració final, que acaba en el pastís de l’encesa de llums. És una manera de mostrar que s’ha fet la llum al final del túnel”.

Sol Picó, ballarina i coreògrafa

Picó explica que ella i la seva companyia “estem sobrevivint” en l’actual context, però que la irrupció de la COVID-19 ha afectat moltíssim a la cultura en general i a la dansa en particular: “Com qui té un bar i no pot obrir, perquè d’això en vivim moltes famílies. Necessitem fer entrenaments cada dia i ens han tancat els espais; se’ns han anul·lat espectacles que difícilment entraran al mercat l’any vinent; tenim espectacles en cartera que has de portar a escena i que es posposen”. Un compendi de greuges als que s’afegeix el fet que “els teatres tenen molts espectacles contractats pendents de celebrar”.

Sol Picó, ballarina i coreògrafa

Reconeix entendre les mesures que es prenen, “però de vegades tenim la sensació que ens falten explicacions”. Tot i això, està esperançada amb la reobertura dilluns de les sales de teatre i espais culturals al 50% de l’aforament, “encara que sigui amb la meitat de públic, el que necessitem és tornar a treballar ja”.