Òscar Palazón i Miguel Sánchez s’emporten els màxims guardons del 44è Premi Vila

1453
44è Premi Vila de Martorell. Òscar Palazón i Miguel Sánchez
44è Premi Vila de Martorell. Òscar Palazón i Miguel Sánchez

El tarragoní Òscar Palazón Ferré i el murcià Miguel Sánchez Robles han guanyat el 44è Premi Vila de Martorell de poesia en llengua catalana i castellana, respectivament. Aquest divendres al vespre s’han conegut els guanyadors en una gala presentada per la cantant i actriu Elena Gadel, a El Progrés. El certamen literari ha lliurat 7 premis més, una menció especial i 1 accèssit.

Diari de laboratori és el poemari guanyador en català. El seu autor, Òscar Palazón, és llicenciat en Filologia anglo germànica, viu a Tarragona i treballa de professor d’anglès a la secundària. Ha publicat novel·les, poemaris i diversos relats i poemes en llibres col·lectius i, a més d’escriure, ha experimentat la traducció, la gestió cultural i el periodisme literari.

Ell mateix ha desgranat que l’obra guanyadora pretén “donar visió poètica a la rutina, quelcom que té la seva part de poesia cada dia”.

Òscar Palazón, guanyador del Premi Vila de poesia en català
44è Premi Vila de Martorell. Òscar Palazón
44è Premi Vila de Martorell. Òscar Palazón

La vida que esperábamos, guanyadora en castellà, l’ha escrita el catedràtic de geografia i història i escriptor Miguel Sánchez, de Caravaca de la Cruz (Múrcia). L’autor, qui ha obtingut diversos reconeixements literaris a nivell nacional i internacional en relat curt, poesia i assaig, ha agraït a l’Ajuntament “l’existència i manteniment d’aquests premis durant tants anys, per fomentar la vertadera literatura compromesa amb la vida i no amb el mercat”, i ha llegit a la concurrència un poema que en forma part.

Miguel Sánchez, guanyador del Premi Vila de poesia en castellà
44è Premi Vila de Martorell. Miguel Sánchez
44è Premi Vila de Martorell. Miguel Sánchez

La categoria oberta de poesia s’ha tancat amb el Premi al millor poema visual, concedit ex aequo a Toni Vicent per Titànic i a Òscar Palazón per Eclipsi.

44è Premi Vila de Martorell. Toni Vicent i Òscar Palazón
44è Premi Vila de Martorell. Toni Vicent i Òscar Palazón

Premis de les categories locals

Un a un, han pujat a l’escenari els guanyadors de les diferents categories locals, que són les següents:

Premi al millor conte de cicle superior de primària: Ismael Álvarez Fuentes per Uris i el seu somni màgic.

Premi al millor conte d’alumnes entre 12 i 18 anys: Nil Aymat Álvarez per Viatges. Accèssit a Abril Castillo Camacho per Àrtemis.

Premi al millor poema d’alumnes entre 12 i 18 anys: Montserrat Franco Gil per Sense cap ni peus.

Premi al millor poema d’adults: Paula García Solís per Eso que llamamos vida.

Premi al millor llibre de poemes: Rosa Grau Roig per Del carrer estant.

Menció honorífica d’adults: Josep Maria Calaf Ràfols per l’obra El balancí.

Premi al millor microrelat: Max Codinach Sendra per La Sala.

Acta del 44è Premi Vila de Martorell

Obres guanyadores que ja són llibres

Durant la vetllada, també s’ha reconegut als guanyadors de l’any passat en les màximes categories, que ja disposen de l’obra publicada en llibre: l’autor de la Vall d’Uixó Manuel Roig Abad amb La nostra casa oberta; l’autora de Guadalajara Amparo López Pascual per Ganarse la vida i l’autor martorellenc Jacint Soler Mas per Epidermis.

Fonollosa, Corral i Susanna lloen la projecció del Premi

L’alcalde Xavier Fonollosa ha dirigit unes paraules al públic destacant que el Premi Vila “té dues funcions: esdevenir un certamen especialitzat en poesia, tant a nivell nacional com internacional, i difondre la literatura de casa nostra”. Pel batlle, “és molt enriquidor veure com nois i noies de Martorell tenen premi literari, una tasca que es treballa de lluny i en la que hi ha molta gent implicada”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor de Cultura, Sergi Corral, ha posat èmfasi en la importància d’escriure: “És el moment en el que connectem amb nosaltres i fem que el missatge arribi. Primer a nosaltres, després a les persones que ens són properes i potser després a tothom”. També ha agraït la tasca del Departament de Cultura, del jurat, dels participants, del Gremi de Llibreters i de la Biblioteca i els seus Clubs de Lectura en la implicació amb el certamen.

Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l'Ajuntament de Martorell

El president del jurat, Àlex Susanna, ha recalcat “que enguany hem superat les 800 obres presentades en poesia en castellà, un fet absolutament extraordinari i que, possiblement, ens situa en el primer lloc del rànquing dels més participats”. Alhora, ha valorat que “el Premi aposti per les dues llengües, que conviuen amb tanta naturalitat i fluïdesa com passa als carrers de qualsevol població catalana”.

Àlex Susanna, president del jurat del Premi Vila

Prop de 300 persones han assistit a la gal·la, que ha engegat amb un Photocall i que ha amenitzat Gadel amb la interpretació de tres peces musicals, acompanyada dels músics Andreu Gallén i del martorellenc Eloi López. En acabar, els assistents han gaudit d’un refrigeri a la Sala dels Miralls.