S’aprova el tràmit definitiu per a la gestió i explotació del Centre de Formació Professional d’Automoció

1040
Foto de família de la Comissió Rectora (Autor: Julio Díaz)

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va aprovar ahir dimecres, de manera definitiva, el darrer tràmit per concedir les tasques de gestió i explotació del Centre de Formació Professional d’Automoció (CFPA) de Martorell. El conseller Chakir El Homrani va anunciat l’obertura del procés de licitació del contracte que garantirà el funcionament del centre com a espai de formació integral del sector de l’automoció. Aquest tràmit arriba després que, a l’abril, la Generalitat desencallés el procés amb un acord per escollir, a través d’una licitació pública, l’operador que gestioni el centre.

A través d’un comunicat, El Homrani va destacar la importància del CFPA de Martorell i del model d’integració “tant de l’FP inicial com de la contínua i ocupacional”, una suma que va qualificar de “win-win necessari per donar respostes i millorar l’empoderament de les persones a partir d’una bona qualificació professional i també per respondre a les necessitats del teixit productiu i de les empreses entorn a la formació i la qualificació de les persones”.

Obert el període de presentació de candidatures 

El Servei Públic d’Ocupació, l’actual titular del Centre de Formació Professional d’Automoció, gestionarà el procés d’adjudicació. Els operadors interessats a fer-se càrrec de la reactivació del centre podran presentar les seves propostes fins el 30 de setembre. Un cop presentades totes les candidatures i adjudicada la licitació a través del SOC, es crearà un òrgan de supervisió que farà el seguiment de les propostes de formació i vetllarà perque s’executi el contracte. La composició d’aquest òrgan comptarà amb 14 representants de la Generalitat de Catalunya, dos de CCOO, dos d’UGT, un de Foment del Treball, un de PIMEC, dos del Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC), i un representant de l’Ajuntament de Martorell.

El conseller Chakir el Homrani va destacar que el centre d’FP d’automoció s’adaptarà a les necessitats i innovacions en el sector de l’automoció i satisfarà les necessitats de les empreses en la contractació de personal.

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

Acord clau de 4 conselleries de la Generalitat

El Homrani va fer l’anunci durant la reunió de la Comissió Rectora del Sistema de la Formació i Qualificació Professionals, que va aprovar les bases per desplegar el model català de formació dual els propers anys. Un acord en el que hi ha implicades les conselleries d’Educació; de Presidència; de Treball. Afers Socials i Famílies i d’Empresa i Coneixement, i que pretén potenciar, arreu del país, la formació dual -que actualment no arriba al 20%- i assolir el 40% en 5 anys, situant-se en valors de l’actual mitjana europea.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, es congralutava -en la seva darrera visita al CFPA de Martorell el passat 13 de maig-, que els diferents departaments de la Generalitat i el clúster de l’automoció haguessin arribar a un acord per engegar la licitació del centre:

Josep Bargalló, conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya

Vella reivindicació de Martorell

L’assoliment d’aquest pas ha estat una reivindicació constant de l’Ajuntament de Martorell que, en un ple extraordinari del mes d’abril, havia rebutjat un requeriment del departament de Treball en què el persuadia de recuperar els terrenys on hi ha el centre de formació. El consistori havia demanat a la Generalitat que se’ls retornessin els terrenys si el centre no s’activava, després de 5 anys de la seva posada en funcionament i en veure que no complia la seva funció i tampoc treballava a ple rendiment.

Posteriorment, un cop assolit l’acord entre conselleries, l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa, manifestava “estar content amb l’acord” i reivindicava com a necessària “la pressió exercida per tots els grups de l’Ajuntament de Martorell a la Generalitat per desencallar la situació i fer possible que el CFPA albergui 12.000 alumnes a l’any i que s’hi facin els tres tipus de formació”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El Centre d’FP d’Automoció impartirà la formació inicial -mitjançant la modalitat dual, és a dir, un model d’estudis que combina la formació dels alumnes a l’aula i a l’empresa- i també la formació professional per a l’ocupació de persones en atur i en actiu. A més, inclourà formació per a empreses, el que serà un pas endavant en el creixement del centre. El model d’integració de la formació professional inicial i la contínua seran vitals en l’estratègia dels 10 propers anys en el sector de l’automoció, que passarà pel centre martorellenc.