Corral: “Hem posat el cos i l’ànima per tenir una programació de Fira de Primavera sòlida i de qualitat”

682
Sergi Corral, regidor de Cultura
Sergi Corral, regidor de Cultura

Quan arriba el bon temps, Martorell es prepara per celebrar la Fira de Primavera, conservant les seves arrels i identitat, i apropant les expressions culturals i d’oci més avançades que es poden veure al país perquè els martorellencs puguin gaudir-les a prop de casa. Per això, segons el regidor de Cultura, Sergi Corral, s’ha dissenyat un programa per a tots els gustos i edats, que tindrà lloc del 26 d’abril al 5 de maig.

Comencem parlant del cartell que s’ha dissenyat per anunciar aquesta Fira de Primavera, amb un xai dempeus com a protagonista. Quina ha estat l’estratègia publicitària?

Com que hi havia la previsió de la campanya electoral i els cartells als fanals serien nombrosos, vam pensar de fer una imatge que cridés molt l’atenció. Crec que ningú s’esperava que hi hagués un xai dempeus anunciant la Fira. Sabem que el cartell planteja preguntes, però precisament buscàvem això. A més, la Fira de Primavera té els seus orígens en la celebració de Sant Marc del 1422. Era una fira ramadera i agrícola que ha evolucionat després de 600 anys. El xai dempeus simbolitza aquesta evolució.

Com afectarà a la Fira el fet que hi hagi eleccions?

Quan es va anunciar la convocatòria d’eleccions, vam prendre la decisió que no havia d’afectar en res a la Fira de Primavera i que tota la programació havia de ser la mateixa. La gent trobarà el moment d’anar a votar i de gaudir de les activitats que hi hagin.

Quins trets del programa en destacaria?

Des del Departament de Cultura hem posat el cos i l’ànima per tenir una programació sòlida i de qualitat. Creiem que aquesta Fira de Primavera compta amb un dels continguts més forts i complerts dels darrers anys. A més, hem estès el programa fins al 5 de maig, quan clourem la festa amb el Piromusical.

Karim Adduchi
Karim Adduchi

El pregoner, divendres a l’Enrajolada, serà el jove dissenyador de moda Karim Adduchi. Per què l’heu triat?

Estem molt contents que una persona, vinguda del Marroc i criada a Martorell, que va estudiar a Els Convents i a Ca l’Oller, s’hagi convertit en un dissenyador de referència i aparegui a la llista Forbes com un dels joves més influents a nivell mundial. Ell està encantat i la seva família, que encara viu al municipi, també.

Després del pregó hi haurà la gala del 44è Premi Vila de Martorell presentada per la cantant i actriu Elena Gadel a El Progrés. Com ha anat la participació d’enguany?

Després de 44 anys són uns premis més que consolidats. Una de les seves virtuts són els guardons i la possibilitat d’editar les obres guanyadores. La participació ha continuat sent àmplia i, aquest any, hem incorporat la categoria de microrelats. Estem convençuts que l’Elena Gadel ens farà una presentació a l’alçada.

En aquesta ocasió la Fura dels Baus farà la reinterpretació de la llegenda del pont del Diable, dissabte a la nit. Què ens pot avançar?

Ho vam anunciar fa uns dies en roda de premsa al Col·legi de Periodistes. La Fura va estar assajant el seu darrer espectacle T.H.A.M.O.S a Ca n’Oliveres i vam arribar al compromís que ens dirigirien la llegenda del pont del Diable. Creiem que aquesta representació a mans d’algú tan gran com és aquesta companyia no ens deixarà indiferents, i posicionarà la llegenda com a acte cultural i artístic reconegut arreu del territori.

A l’entorn del pont del Diable hi haurà la 5è Fira Gastronòmica que dinamitzarà l’espai la tarda-nit de dissabte.

Després de la cercavila i de la mostra de balls populars, anirem cap al pont del Diable on els diferents restauradors de Martorell oferiran els seus platets per donar-se a conèixer i oferir un tast de la gastronomia local. La gent que vingui a veure la llegenda podrà sopar i prendre alguna cosa en un molt bon ambient. A més, al fossar de Sant Bartomeu hi actuarà Joan Colomo, un artista multinstrumental que està en voga i que, a més, oferirà una masterclass el dia 24 d’abril a l’Escola Municipal de Música.

Els Catarres
Els Catarres

La música també serà protagonista a la Fira i es veurà reforçada per la posada en marxa de la Nau#2 de Ca n’Oliveres com a nou espai de concerts.

Fa temps que la gent sap que els Catarres vindran el 26 d’abril a Martorell i les entrades han volat. L’endemà, hi haurà tres concerts tribut a Miguel Ríos, Queen i Fito y fitipaldis.

Ca n’Oliveres també serà l’epicentre del transport amb la Fira del motor i el Martotren.

El Martotren era una fira bianual i els Amics del Ferrocarril ens va demanar suport per fer-la cada any. És una fira d’alt nivell que ens posiciona al territori català i que arrossega un gran nombre d’aficionats.

Esperada també serà la jornada castellera, diumenge a la tarda, amb les colles de Vilafranca, Esparreguera i Gelida. La gent de Martorell li està agafant cada cop més afició als castells…

Tradicionalment diumenge al matí la Vila s’omple de gent per viure les activitats de Fira. Gràcies als castellers, hem aconseguit que la gent també hi vagi a la tarda per veure les construccions impressionants que fan a la nostra plaça. Sens dubte, una de les jornades més esperades.

Castellers a la Fira de Primavera

Finalment, la Fira continuarà el cap de setmana del 3, 4 i 5 de maig.

Divendres es projectarà en versió original la pel·lícula Bohemian Rhapsody, dissabte es farà la Trobada Gegantera i el Diabòlic, una proposta que recuperem a proposta dels Diables de Martorell. Aquell cap de setmana, celebrarem a Ca n’Oliveres que Martorell és Ciutat Amiga de la Infància i ho lligarem amb la programació de la Nau#2: Party Disco per a menors de 18 anys i el concert de The Penguins Band.

El Piromusical dedicat a Queen posarà el punt i final a la festa.

Com sap tothom, arran de l’estrena de la pel·lícula Bohemian Rhapsody hi ha hagut un ressorgiment de la banda i de la figura de Freddie Mercury. Els darrers anys hem mirat de posar molta atenció en les composicions musicals que fan florir els focs artificials, en què la construcció musical tingui el seu sentit i la seva emoció. Queen té prou èxits com per fer aquest homenatge que l’empresa pirotècnica ja està acabant de solapar, programar i realitzar per cloure la Fira de manera molt emocionant.