L’Ajuntament de Martorell, amb el suport d’entitats i col·lectius, celebrarà diumenge, 8 de març, el Dia Internacional de la Dona amb la lectura del manifest institucional i activitats familiars. Al llarg de tot aquest mes, es pot participar de tallers, presentacions literàries, rutes històriques, projeccions cinematogràfiques, exposicions i activitats esportives relacionades.

La plaça de la Vila serà diumenge l’epicentre dels actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona, “una jornada important per reivindicar la nostra posició com a dones en la societat, tot i que aquesta és una feina que hem de fer diàriament i de la qual ens hem d’encarregar tots”, diu la regidora de Participació, Igualtat, Infància i Adolescència, Belén Leiva.

A les 11.00h, els Bastoners de Martorell, amb la col·laboració de Geganters i de Capgrossos de Martorell, Creu Roja i altres entitats locals, muntaran l’activitat ‘Dones ballant la cultura’, adreçada al públic familiar. Hi haurà tallers de pintar samarretes i mocadors liles, un mural col·laboratiu o l’estrena d’un nou ball de bastons amb la peça Les criades del grup Roba Estesa.

El manifest institucional del Dia Internacional de la Dona es llegirà, a les 12.00h, i “hi haurà un espectacle infantil per destacar la importància d’educar els nens i les nenes en la igualtat”, subratlla la regidora. Es tractarà de Contes de bona nit per a nenes rebels amb Xavi Demelo i Marcelo Arnal, una sessió de contes basada en el llibre del mateix títol i en el qual es narren les vides de dones extraordinàries.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

El mateix diumenge, l’Espai Jove programarà, de 17.30 a 19.30h, una sessió de cinefòrum feminista amb la projecció d’una pel·lícula relacionada amb el gènere, les lluites i reivindicacions.

Però al llarg d’aquest mes s’han programat tota mena d’activitats a diferents punts i equipaments de la nostra població. 100 pioneres catalanes és el llibre d’Antoni Gelonch que es va presentar dimarts a la Biblioteca Martorell. Recull les biografies de 100 dones catalanes, pioneres en algun àmbit i mostra com decisions individuals poden canviar la història col·lectiva.

La historiadora Gemma Jiménez conduirà l’itinerari ‘Femení plural’ els dies 7 i 14 de març, d’11.00 a 13.30h. “Una ruta per La Vila per reivindicar el llegat d’aquelles dones que han contribuït a teixir la història de Martorell”, comenta Leiva. Una activitat gratuïta amb reserva prèvia al 93 774 22 23 o a museus@ martorell.cat. El punt de sortida serà, a les 11.00h, des del portal d’Anoia.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

Cinema del Diable i el Col·lectiu Feminista de Martorell organitzen aquest dissabte, a les 18.00h, a la Casa de Cultura la 2a Mostra de curtmetratges dirigits per dones. Una selecció diversa i heterogènia, on no hi ha només curtmetratges sobre gènere, perquè s’intenta exhibir la creació femenina en el seu pur gest, pel seu valor cinematogràfic i no per la seva temàtica.

La tertúlia-cafè ‘Donem-nos veu’ amb dones de Martorell que explicaran la seva experiència en la lluita per la igualtat, serà el 10 de març, a les 18.00h, a El Círcol.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

Fins al 8 de març, l’Espai Jove.Nord acull la instal·lació oberta i participativa ‘Dones d’heli’ per expressar què vol dir ser dona. La cantant de rap martorellenca Mucha Míriam presentarà Indomables, el seu single, a l’Espai Jove.Nord, el 6 de març a les 18.00h.

Exposicions

De l’1 al 8 de març, l’Espai Jove allotja la mostra Referents, que convida tothom a compartir algun referent femení i a aportar a la mostra allò que vulgueu compartir de la vostra gran dona, ja sigui una fotografia, una notícia, una frase, una cançó, un objecte…

Fins al 22 de març, es pot visitar a La Caserna 23 Dones celebren el seu cos. Una vintena de dones, amb edats i situacions personals diferents, han estat fotografiades nues per la martorellenca Glòria Cruz. El nu femení vist des d’un punt de vista femení, tot més a prop de la poesia que de l’erotisme.

I al Muxart Espai d’Art es pot veure, fins al 8 de març, Paraula de dona amb obres de Moli Molina, Jun Hi, Eva Fernández, Mary Gumà, Laia Sisteró i Míriam Garcia. Una oportunitat per reflexionar sobre la dona d’avui, particularment, en el món de les arts. Artistes de l’entorn d’Olesa i totes aquelles que s’afegiran a aquesta condició. Podem trobar diferents àmbits com la pintura, l’escultura, la ceràmica, les instal·lacions o la literatura.

Relacionat amb aquesta exposició, s’han dut a terme activitats paral·leles com el taller familiar ‘Redibuixant les heroïnes del futur’ a càrrec de Clara-Tanit Arqué aquest dimecres, amb una vintena de participants. Un taller i contacontes sobre estereotips de gènere on tres protagonistes han fet reflexionar sobre quina heroïna volem trobar als contes del futur.

‘Àgora creació i dona’ és el col·loqui que tindrà lloc el 6 de març, a les 19.30h, sobre la creació femenina entre les artistes protagonistes de l’exposició Paraula de dona i diferents artistes martorellenques o vinculades al nostre municipi.

Activitats esportives

Els equipaments esportius municipals se sumen a la commemoració amb activitats obertes a les dones. El 6 de març al Centre Integral d’Esports i Salut (CIES) hi haurà Dance Remember, a les 10.15 i a les 20.00h; GAC exprés, a les 11.15h; Ciclisme d’interior, a les 13.15, 18.00 o 19.00h; Cros, a les 14.15h; Circuit d’entrenament, a les 16.30h, i Abdominals i estiraments, a les 17.15h.

El 7 de març es farà Ciclisme d’interior, a les 10.15h, i Body power, a les 11.15h. L’11 de març al Pavelló Municipal hi haurà Gimnàstica per a la longevitat, 1a sessió a les 10.00h i 2a sessió a les 11.00h.

Cal inscriure’s prèviament en qualsevol de les Oficines d’Atenció a l’Usuari del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell. Més informació al telèfon 93 774 26 26.

Programa actes Dia Internacional de la Dona 2020